Как живеят в къщата на Льо Корбюзие: колона на Ксения от Бърза

“Жилищна единица” Le Corbusier – на такива паметници от епохата на конструктивизма ние, туристите, гледаме с възхищение, а Ксяна Буржская наема апартамент в него. За това как живее в общинската къща – в колоната на автора на журналиста.

Как живеят в къщата на Льо Корбюзие: колона на Ксения от Бърза
Ксения Буржкая
автор
Журналист, публицист, поет, автор на книгата “300 жалби срещу Париж”.
Да живееш в архитектурен паметник е добро: чувстваш се в безопасност, като повечето музейни експонати.

Да живееш в архитектурен паметник е добро: чувстваш се в безопасност, като повечето музейни експонати. В Марсилия, добре е за това, че около паметника внесе ред не лежат купчини кучешки лайна, а не разлята криви кални локви, не навивайте чанти, кутии и мръсни пелени, дори миниван с проститутки спретнато паркирани на ръба на чист парк.

Паркирането също е много важно. Вече не е нужно да търсите място по стените и кошчето и скочи на тротоара: около пилешки бутчета “Корбюзие” могат свободно да паркират без надраскване брони на другите хора и прашни стени. По принцип, думата “свободна” е само за нейната пространствена архитектура, светлина, светлина и голяма форма.

 • Снимка: стил, тема на месеца, Колона, Xenia Burzhskaya - снимка на InMyRoom.ru
В Марсилия има няколко такива големи къщи, град на тесни къщи, които се бутат взаимно на гърба, тесни улици, облицовани с коли, прозорци, които гледат прозорците на други хора.

В Марсилия има няколко такива големи къщи, град на тесни къщи, които се бутат взаимно на гърба, тесни улици, облицовани с коли, прозорци, които гледат прозорците на други хора.

Corbusier е измислил всичко, така че вътре в общината хората да не се намесват помежду си колкото е възможно повече: чуваемостта между апартаментите е практически нула, има още една врата между входната врата и първата стая. Преди това имаше кръгъл прозорец, както в кабината.

Детската площадка (която също е рядкост за Марсилия, тук няколко за целия град) е отделена от пътя и къщата от борове и храсти. От балкона не можете да виждате (отстрани, отгоре или отдолу) друг балкон. Самите балкони могат да бъдат затворени с решетки, можете да пуснете слънчевите щори на всички прозорци, защото слънцето винаги е в къщата: къщата е построена по този начин.

 • Снимка: стил, тема на месеца, Колона, Xenia Burzhskaya - снимка на InMyRoom.ru

В къщата винаги има деца, за които Льо Корбюзие измислени детската стая, детски душ, детски шисти стена, врата в стената, за да играят и да споделят тайни, личен мивка детски във всяка стая.

Може би самият Корбюзие остава едно дете – в полза на това говори и ниски тавани и цветни панели, както и детска площадка с плувен басейн на покрива и свирка като голям круизен кораб, а идеята, че децата притежават, отделен от живота на родителите си друга част на голям апартамент.

При възрастен Corbusier плюеше. Той не взел предвид правото им на личен живот и чаша вино.

При възрастен Corbusier плюеше. Той не взел предвид правото им на личен живот и чаша вино. Той направи специална кутия за прясно мляко, но не направи шкаф за вино. Той направи детски стаи с отделен “кораб”, напълно космически душ, но не направи родителска спалня.

Той направи магазини и детска градина, но не направи бар. Той направи дебели стени между апартаментите, но всички прегради вътре в апартамента оставиха картон, за да може човек да шепне през нощта. Той изчисляваше всичко от гледна точка на човек, с ръката му изпъната нагоре, но не взе под внимание, че човек може да бъде висок повече от 170 см. Едно дете не може да бъде повече от 170 см, което е разбираемо.

 • Типичен апартамент в къщата на Le Corbusier
  Типичен апартамент в къщата на Le Corbusier
Пекарната се пази от съпруга и съпругата. Всяка сутрин един от тях седи в касата: тя е в домашна рокля или той, в бяло яке, затваря очи.

Всяка сутрин в “Corbusier” започва с кампания за багет на третата улица. Третата улица е на третия етаж, само на етажите тук се наричат ​​улици. На четвъртата улица има бюро и хотел, на пети има кино и библиотека, на деветия има покрив. На покрива преминават празниците. Бебе, разбира се.

На третата улица, ресторант Michelin “Windows на архитекта” прилепва към хлебаря. Пекарната остана в единствения хранителен магазин на Corbusier. Всичко останало – една малка верига супермаркети “Казино”, магазини за месо и зеленчуци – падна след отварянето на сто метра от къщата на два хипермаркета.

Пекарната се пази от съпруга и съпругата. Всяка сутрин един от тях седи в касата: тя е в домашна рокля или той, в бяло яке, затваря очи. В опит да се измъкнем от хляба, непрекъснато се забивам в задръстване: и трите асансьора на къщата по това време активно разпространяват жителите. Кого да ходи на училище за осмата, кой до външния свят на нула, като автобуси.

 • Покривът на къщата Le Corbusier
  Покривът на къщата Le Corbusier

Въпреки факта, че много се е променила през последните 50 години, къщата е все още една община, единен организъм, тъй като тя е замислена и Корбюзие. Къщата има собствен уебсайт, собствена асоциация, кино премиери и празници, изложби и президент. Една седмица по-късно, ние, като новодошлите жители “Shining Сити”, ще извърши представяне в къщата за съвет, който да ми каже, че ние, ценни граждани на тази република SHKID че имаме културна програма, и ние сме готови да направим малък бюфет да се запознаят с други жители ,

В къщата има легенда, че всички новодошли започват от партера (като нас), а след това, повдигнати и най-старият вече живеем в горната част, което показва всичко далечните фарове и по върховете на планините.

Докато вечеряме с пресен багет, извън прозореца, туристите вече се събират. Кликват върху камерите и излизам на балкона, преструвайки се, че присъствието им е напълно безразлично към мен. Ако бяха запознати един с друг, те щяха да отворят изложбата “Дом Корбюзие и някои леля на прозореца”.

 • Снимка: стил, тема на месеца, Колона, Xenia Burzhskaya - снимка на InMyRoom.ru

Източник: L’Officiel Voyage

Прочетете още:

 • Как живеят архитектите: 8 интериора, които ви вдъхновяват
 • 7 къщи, които известните архитекти са построили за себе си
 • История: какво изненада съвременниците Къща на брега?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (6 ratings, average: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

89 − 86 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: